Thursday, September 14, 2006

Om skolan i Eritrea


MKFC har årligen i Östra Afrika drygt två hundra studerande vars studieprocess består av ett projekt som skall genomföras. Det folkbildningsmässiga i denna utbildning är att studieprojekten genomsyras av hållbar utveckling och mänskliga rättigheter. Produkten blir en fabrik, en affär, jordbruk, bättre kunskap om Hiv/ Aids, Pojklag i fotboll för föräldralösa barn, ett företag inom turismen, ett Internetcafé etc.

Det är alltid den enskilda studerande ensam eller i en liten grupp som väljer sitt “drömprojekt “. 80 procent av deltagare är svenskeritreaner. En växande andel är unga svenskar. Folkhögskolans uppgift att att lotsa dem till målet, uppmuntra, skapa nätverk i kunskapsbyggandet.

Ett projekt som Folkhögskolans deltagare tipsade om var en grundskola i Eritreas huvudstad Asmara. Grundskolan har 3500 elever i 5-12 års ålder. Skolan ville komma med i den moderna utvecklingen med Internet, utbildade lärare , moderna datorer. Projektet skulle i sin tur leda barnen i framtidens digitala utveckling. MKFC tog utmaningen till sig själv. Finnish Mission schools 50 lärares utbildning avslutades i år. Litet stöd fick MKFC från Forum Syd. Dataskolan med datorer står nu färdig och invigdes av landets utbildningsminister. Den stora kostnaden tog MKFC själva från egna besparade medel.

MKFC Stockholms Folkhögskola byggde 2005 med egna medel skollokalen som innehåller datasal och fysik/kemisal. Kostnaden har varit ganska hög pga inflationen i Eritrea, ca 300 000 kr. Det har å andra sidan gett arbete och välfärd till befolkningen i Eritrea. Och det bästa moderna lärosaler som även svenska skolor kunde vara stolta över, används för barnens bästa.

MKFC anser att relationerna har varit givande och sänt 30 datorer till datasalen år 2006. Det har gjort våra Folkhögskolelärare glada och stolta.

Insamling till skolan. Vi är tacksamma för alla bidrag till labutrustning, fotbollar mm. Det går bra att kontakta skolan direkt:

FINNISH MISSION SCHOOL
Tel/Fax 291-1-126844/126817
P:O Box 703 Asmara Eritrea
Mail: kahsaiadhanom@yahoo.com


1 Comments:

At 10:04 PM, Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

 

Post a Comment

<< Hem